Faskiamanipulaatio® Stecco

Home / Faskiamanipulaatio® Stecco

Faskiamanipulaatio® Stecco on italialaisen fysioterapeutin, Luigi Steccon kehittämä menetelmä, joka on 40 vuoden tutkimuksen ja kliinisen työn tulos. Se perustuu lihasten, syvän faskian ja sen osatekijöiden väliseen toiminnalliseen suhteeseen.

Perusajatuksena on tunnistaa tarkka paikallinen faskian alue, joka liittyy tiettyyn rajoittuneeseen liikkeeseen. Kivuliaan tai rajoittuneen liikkeen löydyttyä, tunnistetaan paikallinen faskiassa oleva alue, jota manipuloimalla voidaan palauttaa liikkeen laajuus ja kivuttomuus.

Faskiakäsittelyä voidaan käyttää muun muassa tuki- ja liikuntaelimistöön liittyvissä toimintahäiriöissä, leikkausten ja vammojen jälkitilojen hoidossa, ilman ”syytä” esiintyvissä kiputiloissa, pitkittyneiden vaivojen paranemisen nopeuttamisessa sekä urheiluvammojen parantamisessa.

Faskia on sidekudosverkko kaikkialla ihmisessä. Se yhdistää kudoksia ja lihaksia toisiinsa sekä toimii välittävänä siltana nivelten yli. Faskia on erittäin tiheään hermotettu kudos, jonka tärkein tehtävä on liikkeen säätely, koordinaatio, tasapaino ja voimansiirto.

Faskia on rakenteeltaan kolmekerroksinen ja näiden kerrosten tulisi liukua toisiinsa nähden. Faskia ei veny. Kerrokset voivat liimautua toisiinsa tulehduksen, liian rasituksen tai arven vuoksi, joista voi seurata ongelmia voimantuotossa ja tasapainossa, liikerajoituksia sekä kipua paineeseen reagoivien hermopäätteiden ärtyessä. Tilannetta voi verrata siihen, että liimaa paidan kiinni kylkeensä ja yrittää sitten nostaa kättä.

On syytä epäillä ongelmia faskian toiminnassa, jos on kipu, liikerajoite tai voimantuotto-ongelma, mille ei löydy selitystä. Oire, mihin mikään ei tunnu auttavan. Näissä tapauksissa taustalta löytyy usein faskian ongelma.

Ongelmia voi hoitaa faskiamanipulaatioon kouluttautunut fysioterapeutti, joka pystyy toteamaan ongelman ja käsittelemään sitä manuaalisesti. Hoidon tavoite on saada kalvokerrokset irti toisistaan ja liukuminen vapaaksi. Kaikki monipuolinen liikunta ja liikkuvuusharjoittelu auttavat myös.

Lisätietoa www.fasciamanipulaatio.fi